tiktok

Volg mijn DagLeefTips op TikTok!

Zoeken
Acceptatie

Acceptatie

Acceptatie, hoe werkt dat? Het zit zo. Begin met te erkennen dat sommige zaken buiten je macht liggen. Dat is helemaal prima. Vervolgens, laat gaan wat buiten je controle valt. Het klinkt misschien lastig, maar met tijd en geduld krijg je de slag te pakken. Ten slotte, richt je energie op wat je wél kunt sturen: je mindset, je respons en je beslissingen. Omarm de realiteit en maak er het beste van!

Acceptatie

Acceptatie is loslaten

Voordat we acceptatie volledig kunnen omarmen, is het cruciaal om onze natuurlijke drang tot weerstand te begrijpen. Veel mensen moeten eerst leren dealen met de gebeurtenissen om echt verder te kunnen in het leven. We snappen wel dat controle niet altijd mogelijk is, maar toch blijft die hang naar controle aanwezig. Vaak hopen mensen dat door angsten te accepteren, ze spontaan verdwijnen.

De onderliggende gedachte hierachter is dat als we maar genoeg ons best doen, we ons altijd goed kunnen voelen. Deze mindset kan ervoor zorgen dat we vastklampen aan strategieën die oppervlakkig gezien niet effectief zijn, zelfs als ze dat wel kunnen zijn. Vechten of vluchten is onze standaardreactie op situaties die we liever niet willen ervaren. Daardoor voelt stilstaan en confronteren vaak onnatuurlijk. Acceptatie komt dus voort uit een diepgaand inzicht, wat helpt om biologische en aangeleerde reacties te overstijgen. Door te erkennen dat je niet alles in de hand hebt, zoals je emoties, gedachten en sommige situaties, wordt het concept van acceptatie een stuk toegankelijker.

Acceptatie is de strijd opgeven

Het daadwerkelijk toepassen van ‘acceptatie’ kan behoorlijk uitdagend zijn. Voor velen voelt acceptatie namelijk als een vorm van ‘opgeven’. In plaats van zich over te geven aan de uitdagingen, kiezen velen ervoor om hevig te vechten tegen hun negatieve gedachten, gevoelens en situaties. Het idee om toe te geven aan iets ongrijpbaars, iets wat we niet volledig begrijpen, voelt als een nederlaag. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we het hebben over ‘acceptatie’? Is het slechts een modegril, een trendy filosofie? Hier schuilt het risico dat het begrip vertroebeld raakt door breed uiteenlopende interpretaties. Hoe vertaal je acceptatie naar concrete acties, zonder te verzanden in holle frasen? Hieronder duik ik dieper in dit vraagstuk.

Acceptatie is het moedige proces van het bewust en zonder oordeel verwelkomen van alle gedachten, emoties, lichamelijke gewaarwordingen en levenssituaties. Het gaat om het omarmen van de facetten van het leven die we liever niet zouden ontmoeten, vooral wanneer onze handelingen ze niet kunnen sturen of veranderen. Het is een reis naar innerlijke wijsheid, waarin we leren dansen met de schaduwen en het licht, en ontdekken dat beide essentieel zijn voor onze groei en heelheid.

Bewustwording en oordeelloosheid staan bij mij centraal. Het is eenvoudig om diepe gesprekken te voeren met collega’s, partners of vrienden over het accepteren van die knagende gevoelens. Hierdoor kun je het idee krijgen dat je volop bezig bent met het onderwerp acceptatie. Maar laat je niet misleiden! Praten over acceptatie blijft een verbale handeling. Pas als je de tijd neemt, echt stilzit en jezelf openstelt voor alles wat je liever uit de weg gaat – in denken en voelen – dan ben je daadwerkelijk met acceptatie bezig. Acceptatie draait om actie, om het écht ervaren.

Acceptatie

Acceptatie is stoppen met vluchten

Van nature zijn we geneigd om direct te reageren op onaangename gevoelens. Ons doel? Die negatieve sensatie zo snel mogelijk laten verdwijnen. Evolutionair gezien hebben we de drang ontwikkeld om in zulke situaties te vechten of te vluchten. Het omarmen van acceptatie is als het neerleggen van die diepgewortelde strijdbijl. Als de menselijke aard ons met zo’n bijl heeft uitgerust, is het net zo essentieel te beseffen dat deze oeroude vecht- of vluchtreactie niet de oplossing biedt voor onze innerlijke gedachten, emoties en tal van situaties in ons leven. Hoe verleidelijk het ook is om te blijven vechten, op de lange termijn is het een uitputtende en vruchteloze strijd met onszelf.

Het venijn van accepteren

De kern van acceptatie is zijn onverzettelijke aard; het vergt volledige overgave. Er is geen middenweg. Het biedt geen comfortzone, heeft soms niets te maken met wat we als rechtvaardig beschouwen en kan ronduit oncomfortabel zijn. Acceptatie draait om het totaal omarmen van elke gedachte, elk gevoel en elke ervaring die opduikt, simpelweg omdat ze deel uitmaken van jouw essentie en het unieke levenspad dat je bewandelt. Het is de volledige erkenning van het leven in al zijn complexiteit, inclusief de minder zonnige facetten.

Sta sterk in dit proces en herpak jezelf met coaching. Durf het avontuur aan te gaan en vind, met behulp van coaching, de ongekende dieptes van je potentieel. Definieer je aspiraties en jaag ze na. Jouw nieuwe hoofdstuk begint hier en nu; het enige wat nog ontbreekt, is jouw eerste stap. Waar wacht je nog op?

Verkennend gesprek

Als jij in deze LeefBlog iets van herkenning leest of een antwoord op je levensvraag vindt, kijk dan verder op de website en maak een afspraak voor een verkennend gesprek. Want coaching begint met een verkennend gesprek; dat is het fundament van onze samenwerking en de wederzijdse klik. In mijn knusse praktijk in Drachten nodig ik je uit voor dat belangrijke eerste gesprek, vergezeld van een warm kopje koffie of thee. Dit moment draait volledig om jou en jouw levensvragen. Samen verkennen we hoe ik je het beste kan bijstaan.

Ik besef dat de stap naar coaching soms als een grote hindernis kan voelen. Maar zodra je binnenstapt, zal alles lichter en duidelijker aanvoelen. Bij mij is er geen drempel, alleen een open en uitnodigende ruimte. Door mijn uitgebreide ervaring in coaching ben ik bekend met vele levensvragen. Of je nu overdag, ’s avonds, persoonlijk of online wilt afspreken, jij kiest wat voor jou het prettigst voelt.

Heb je op dit moment vragen of ervaar je uitdagingen die je leven ongelukkig maken, spanning geven of andere knellende levensvragen? Wacht dan niet langer en maak die afspraak. Zien we elkaar binnenkort?

Levenscoach Freek Drachten

Boost je leven met coaching!

Ontdek je levenspassie en vind nieuwe paden met mijn begeleiding als coach en psycholoog. Ik ben Freek, en met jarenlange ervaring sta ik klaar om antwoorden te geven op ál jouw levensvragen. Laten we jouw ware ik en wensen ontdekken. Maak een afspraak en neem samen met mij een andere afslag naar nieuwe mogelijkheden.

Chat openen
1
Afspraak maken?
Coach & Gesprekstherapeut Freek
Hallo, ik ben Freek, met 35 jaar ervaring. Zit je met levensvragen? Elke vraag is een stap naar persoonlijke groei en inzicht. Stel je eens voor: over een week heb je al de eerste stap gezet, in Drachten of online. Samen gaan we op weg naar jouw antwoorden en groei. Zie ik je snel?!